Het voordeel van de strijdEen man vond eens een cocon van een rups. Op een dag zag hij dat er een kleine opening in de cocon was gekomen. De man zat een paar uur bij de cocon te kijken naar de vlinder, die zijn lijf door die kleine opening probeerde te wurmen.
 
Op het laatst leek er geen vooruitgang meer in te zijn, en leek de vlinder niet verder te kunnen komen. De man besloot om de vlinder te helpen, en pelde voorzichtig de cocon van de vlinder af.
Maar het had een gezwollen lijfje en gekreukelde vleugels. De man hield de vlinder in de gaten, want hij verwachtte elk moment dat het zijn vleugels zou ontvouwen en weg zou vliegen.

Maar er gebeurde niets.

Erger nog…de vlinder bleef de rest van zijn leven als een kreupele rondkruipen met een gezwollen lijf en gekreukelde vleugels.

Het heeft nooit kunnen vliegen.

De man wist niet dat hij met zijn goede bedoelingen en haast de vlinder had verhinderd om zich, juist door die strijd om uit die kleine opening te komen, goed te ontplooien, waardoor het nimmer kon vliegen.

Soms zijn onze problemen en zorgen in het leven net als die vlinder, die zich door dat kleine gaatje in de cocon moest worstelen om zijn vleugels uit te slaan en te kunnen vliegen.

Als God ons toestond om zonder obstakels door het leven te gaan, dan zouden we ons hele leven kreupel blijven. En we zouden niet zo sterk zijn als dat we hadden kunnen zijn.

En we zouden nooit kunnen vliegen.Vertaling: 2005 Het Zoutvat